Sygdomme
Syge børn i Vuggestuen Juvelen
Dit barns generelle sundhedstilstand skal være sådan, at barnet kan deltage i dagligdagens aktiviteter såvel ude som inde. Vi retter os efter sundhedsstyrelsens retningslinjer for diverse smitsomme børnesygdomme. Det er dog os, som i sidste ende vurdere om dit barn er for syg til at være i vuggestuen.
Vi giver ikke medicin i vuggestuen, med mindre barnet har en kronisk sygdom samt at der foreligger en lægeerklæring og klare regler for, hvornår og hvor meget medicin, der skal gives.
Særlig diæt kræver ligeledes anvisning fra læge eller diætist. Såfremt barnet har brug for specielle fødemidler, må disse selv medbringes.
Giv altid vuggestuen besked om, hvad dit barn fejler, da sygdommen kan kræve et opslag så de øvrige forældre er informeret om smitterisiko m.m. Vi har naturligvis tavshedspligt og oplyser derfor ikke om, hvilke barn/børn, der er smittet.
Nedenfor er forholdsreglerne beskrevet for de hyppigst sete sygdomme i vuggestuen. Hvis du ønsker information vedr. en sygdom, som ikke står nævnt her, så kontakt venligst personalet på dit barns stue eller på mail
Børneorm
Barnet og familien skal være i behandling og vuggestuen skal informeres, så smitten kan minimeres. En god håndhygiejne og vask af senge-, under- og nattøj er meget vigtig.
Børnesår
Sygdommen er meget smitsom og skyldes en stafylokok/streptokok infektion. Barnet kan først modtages, når sårene er tørret ind og sårskorperne er faldet af, da det kan smitte selvom der er iværksat behandling.
Forkølelse og virushalsbetændelse
Børn der er meget forkølet eller har virushalsbetændelse kan ikke modtages i vuggestuen. Der kan være feber, kraftig snue med næseflåd/hoste og besværet vejrtrækning. God håndhygiejne nedsætter smitterisikoen.
Hånd, fod og mund syge
En kortvarig virus, som giver udslet og blærer på hud og slimhinder. Barnet kan først modtages, når det er rask. Der er ingen behandling, men blærerne kan udvikle tandkødsinfektion, som egen læge vurderer om, det kræver særlig behandling.
Hepatitis A og B
Vuggestuen skal altid informeres ved smitsom leverbetændelse, da embedslægen her skal beslutte, om der skal iværksættes forebyggende behandling. Barnet kan modtages, når det er rask.
Influenza
Sygdom som skyldes virus og forekommer primært i vintermånederne. Sygdommen er meget smitsom og kræver ingen behandling. For at undgå komplikationer og yderligere smitte kan barnet først modtages, når det er rask. Husk en feberfri dag hjemme.
Lus
Barnet skal være i behandling. Alle i familien samt barnets stue skal tjekkes for smitte.
Lussingesyge
Denne infektionssygdom er mild og kræver ingen behandling, men der er dog særlige regler og risiko for gravide (forældre eller personaler), så giv venligst vuggestuen besked ved smitte. Barnet kan modtages når det er rask.
Maveinfektion med diarré
Skyldes oftest virus, men kan også være forårsaget af bakterier eller parasitter og er meget smitsomt. Håndhygiejne er meget vigtig. Barnet kan modtages, når der har været mindst én normal afføring hjemme og barnet i øvrigt er rask.
Mellemørebetændelse med øreflåd
Dette skyldes en betændelse i mellemørets slimhinde og er som oftest en komplikation til luftvejsinfektioner/forkølelser. Barnet kan modtages med øreflåd, hvis de i øvrigt virker rask og upåvirket. Det er dog en forudsætning af øreflåd ikke kræver særlig pasning, såsom skiftning af vat m.m. Hvis barnet pludseligt får øreflåd i vuggestuen, ringes det hjem og skal tilses af husstandens læge eller ørespecialist.
Skarlagensfeber og bakteriel halsbetændelse
Skarlagensfeber indledes oftest af en bakteriel halsbetændelse. Dette kræver behandling med penicillin. Barnet kan modtages når det er rask og i øvrigt har været i behandling i minimum to døgn.
Skoldkopper
Sygdommen skyldes virus og er meget smitsomt. Barnet kan modtages, når der ikke er fremkommet blærer i to dage, og der er kommet tørre sårskorper på alle blærerne.
Tredjedagsudslæt - tredagsfeber
En kort virus, som angriber børn fra ½-3 år. Barnet får høj feber i 2-4 dage, som efterfølges af udslæt. Barnet kan modtages, når udslættet er væk og barnet i øvrigt er rask.
Øjenbetændelse
Dette kan skyldes både virus og bakterielinfektion.
Hvis barnet har øjenbetændelse uden tegn på forkølelse, tyder dette på øjenkatar, forårsaget af bakterier.
Den begynder som regel i det ene øje, men smitter det hidtil raske øje i løbet af få dage.
Øjet klistrer om morgenen, der er gule pus klatter i indre øjenkrog, øjet er rødt og blodsprængt.
Denne øjenkatar er smitsom. Hvis barnet gnidder i øjnene og rører er andet barn, eller afsætter pus fra øjet på håndklæde eller vaskeklud, kan bakterier fra øjet bringe smitte videre.
Børn må ikke komme i vuggestuen:
- Hvis der er øjenbetændelse med stærkt pusflod
- Hvis der er øjenbetændelse og tydelig lysskyhed
- Hvis der er øjenbetændelse og påvirket almentilstand.
Hvis barnet af egen læge er sat i behandling med bakteriedræbende øjendråber eller øjensalve, kan barnet modtages i daginstution efter mindst 2 døgns behandling og symptomerne er forsvundet.